Bezoek de tuin

U bent van harte welkom om mijn tuin te bezoeken. Dit kan in principe op afspraak alle dagen van het jaar.

In de tuin van Dorth kunt u heerlijk wandelen over met oude waaltjes beklinkerde paden, door de weelderige cottagetuin rondom het huis, door de ommuurde moestuin met kruidentuin, langs de imposante vijver, en dan over de plantenwal met bijenberg komt u terecht in de zonnige bloemenwei en kan u weer via de inheemse houtwal terug naar de boerderij om ook van de voortuin te kunnen genieten.

In de tuin van Dorth wordt alleen op ecologische wijze getuinierd. Dat wil zeggen dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Wie verliefd is op het leven gunt een ieder het leven... zo ook aan de dieren... ook al veroorzaakt het op enig moment ‘hinder’. Zo mag de mol molshopen maken in het gazon. De konijnen, vossen en reeën hebben vrije toegang tot de tuin. Er is geen hek of schutting die ze tegenhoudt. Luizen en andere ‘lastige’ insecten worden in toom gehouden door de vele andere insecten en vogels dat een gezond ecosysteem met zich meebrengt.

Rondom en op het perceel zijn inheemse bomen en struiken geplant. Eiken, Berken, Beuken, Lindes, Kastanjes, Walnoten, Hulstbomen, Lariksen, Wilgen en Taxus, maar ook Lijsterbes, Gelderse Roos, Egelantier, Kardinaalsmuts, Hazelaar, Meidoorn, Sleedoorn, Vlier, Spaanse aak, Gele en Rode Kornoeljes en Liguster omheinen de tuin en bieden beschutting aan mens en dier.

Een van de twee boomgaarden waarin appel, kers, peer en pruim  wordt omgeven door een haag van appelbes. Appelbes wordt tegenwoordig gezien als een superfood.

Daarnaast zijn er ook niet inheemse bomen geplant vanwege hun bijzondere bast, bladvorm, bloeiwijze, vruchten of herfstkleur. Magnolia Kobus, de Perzische slaapboom (Albizia), de Amberboom (Liquidambar), de Bijenboom(Tetradium) Gele Zeepboom (Koelreuteria), een prachtig in de herfst verkleurende Cercidiphyllum, een in juni bloeiende Honingboom (Sophora), een Styrax, Tibetaanse sierkers (Prunus serrula), de Zevenzonenboom (Heptacodium), de Papieresdoorn (Acer griseum), een Stewartia, een Aralia en de prachtig in het voorjaar bloeiende Prunus yedoensis 'Royal Flame', Prunus Beni Shi Dori, Prunus Taihaku, en de Prunus Jo nioi en nog veel meer bijzondere bomen en heesters vormen een mooie aanvulling op de biodiversiteit van de tuin. 

Prachtig bloeiende heesters als Diervilla, de winterbloeiende Edgeworthia, en het heerlijk geurende Meloenboompje de Chimonanthus praecox, de Sneeuwklokjesstruik (Halesia), Fothergilla, verschillende Viburnums, Choisya, Exochorda, Buddleja, ook de alternifolia, Camelia, de Sasanqua en een Cupido, Hamamelis,  Decaisnea, de leuke augurkenstruik en nog veel meer zorgen dat er op elk moment van het jaar wel iets in bloei staat.

Biologische bollen als Sneeuwklokjes, Narcissen, Crocus, Camassia, Hyacint, Hondstand, Eremurus, diverse tulpen en Alliums in het voorjaar zorgen dat ook de vroege hommels en andere insecten een lekkere maaltijd kunnen vinden in mijn tuin. Biologisch natuurlijk, zodat deze vroege jongens niet ziek of misselijk worden van hun eerste maaltijd.

De vaste planten en siergrassen vormen de basis van deze fijne tuin waar vooral het uitzicht en de rust u even in het paradijs doen wanen...

U kan mijn tuin bezoeken op afspraak. De prijs hiervoor bedraagt 5,00 euro per persoon. U kan dan vrij rondwandelen over het erf en door de tuin.

Wanneer u graag met een groep komt en een uitgebreide rondleiding wil met koffie/thee en wat lekkers kan dat ook. De prijs bedraagt dan ook 7,50 euro per persoon voor minimaal 10 personen. wanneer u met een kleinere groep komt geldt de prijs van 10 personen. 

Met mijn tuin doe ik ook mee aan het Tuinrondje Gorssel www.tuinrondjegorssel.nl dat in 2024 in het weekend van 27 en 28 juli is gepland.