Bezoek de tuin

U bent van harte welkom om mijn tuin te bezoeken. Dit kan in principe op afspraak alle dagen van het jaar.

In de tuin van Dorth kunt u heerlijk wandelen over met oude waaltjes beklinkerde paden, door de weelderige cottagetuin rondom het huis, door de moestuin met  kruiden- en eetbare bloementuin, langs de imposante vijver, en dan over de plantenwal met ingebouwde insectenmuur komt u terecht in de zonnige bloemenwei en kan u weer via de inheemse houtwal terug naar de boerderij om ook van de voortuin te kunnen genieten. 

In de tuin van Dorth wordt alleen op ecologische wijze getuinierd. Dat wil zeggen dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Wie verliefd is op het leven gunt een ieder het leven... zo ook aan de dieren... ook al veroorzaakt het op enig moment ‘hinder’. Zo mag de mol molshopen maken in het gazon. De konijnen, vossen en reeën hebben vrije toegang tot de tuin. Er is geen hek of schutting die ze tegenhoudt. Luizen en andere ‘lastige’ insecten worden in toom gehouden door de vele andere insecten en vogels dat een gezond ecosysteem met zich meebrengt.

Rondom en op het perceel zijn inheemse bomen en struiken geplant. Eiken, Berken, Beuken, Lindes, Kastanjes, Walnoten, Hulstbomen, Lariksen, Wilgen en Taxus, maar ook Lijsterbes, Gelderse Roos, Egelantier, Kardinaalsmuts, Hazelaar, Meidoorn, Sleedoorn, Vlier, Spaanse aak, Gele en Rode Kornoeljes en Liguster omheinen de tuin en bieden beschutting aan mens en dier.

Een van de twee boomgaarden waarin appel, kers, peer en pruim  wordt omgeven door een haag van appelbes. Appelbes wordt tegenwoordig gezien als een superfood.

Daarnaast zijn er ook niet inheemse bomen geplant vanwege hun bijzondere bast, bladvorm, bloeiwijze, vruchten of herfstkleur. Magnolia, de Slaapboom (Albizia), de Amberboom (Liquidambar), Gele Zeepboom (Koelreuteria) , Tibetaanse sierkers (Prunus serrulata), Vaantjesboom (Davidia involucrata), de Zevenzonenboom (Heptacodium), de papieresdoorn (Acer griseum)  en de prachtig in het voorjaar bloeiende Prunus Royal Flame vormen een mooie aanvulling op de biodiversiteit van de tuin.

Prachtig bloeiende heesters als Diervilla, Edgeworthia, Fothergilla, verschillende Viburnums, Exochorda, Buddleja, ook de alternifolia, Camelia, Hamamelis en nog veel meer zorgen dat er op elk moment van het jaar wel iets in bloei staat.

Biologische bollen als Sneeuwklokjes, Narcissen, Crocus, Camassia, Hyacint, Hondstand, Eremurus, diverse tulpen en Alliums in het voorjaar zorgen dat ook de vroege hommels en andere insecten een lekkere maaltijd kunnen vinden in mijn tuin. 

De vaste planten en siergrassen vormen de basis van deze fijne tuin waar vooral het uitzicht en de rust u even in het paradijs doen wanen...

 

U kan mijn tuin bezoeken op afspraak. De prijs hiervoor bedraagt 5 euro per persoon en in geval van groepen van 10 personen of meer 4,50 euro pp. U krijgt hiervoor een uitgebreide rondleiding en een kopje thee of koffie met iets lekkers erbij.

Met mijn tuin doe ik ook mee aan het Tuinrondje Gorssel www.tuinrondjegorssel.nl dat ook in 2020 in het laatste weekend van juli is gepland, dus 25 en 26 juli.