Tuinieren

"Gardeners are not trying to get anywhere as they have reached their destination..."

In de tuin van Dorth mag je naar hartenlust wroeten in de aarde…

Tuinieren betekent met de handen de aarde voelen, de geur van humus ruiken, de kleuren van bloemen zien en het gonzen van insecten om je heen horen. Het betekent een voortdurende betrokkenheid bij groeiprocessen, het meeleven van het ritme van de dag en van de seizoenen.

Recent onderzoek

Divers onderzoek toont aan dat tuinieren naast een heel sportief karakter ook een genezend effect heeft.
Zo toonde Kelly Lambert van de Universiteit van Virginia aan dat het bezig zijn met de handen in een natuurlijke omgeving drie centra in de hersenen stimuleert en versterkt. Serotonine en dopamine komen vrij en maken dat we ons opgewekt en vrij en ontspannen voelen.
Het wroeten in de aarde maakt dat je de bacterie mycobacterium vaccae inademt. Deze bacterie doet ook het serotonine niveau stijgen waardoor je je ontspannen voelt, en blij wordt en zelfs helderder gaat denken waardoor je je beter kunt concentreren.
Sinds de ontdekking van deze aardige bacterie in de grond wordt er nog steeds veel onderzoek naar gedaan. Zo onderzoekt men zelfs de positieve effecten van deze bacterie op kanker, de ziekte van Crohn, depressie en reumatoïde artritis.

Omgevingspsycholoog Sjerp de Vries van Wageningen Universiteit onderzoekt de effecten van contact met natuur op gezondheid en welzijn. "Mensen hebben gedurende lange tijd midden in de natuur en met de natuur geleefd, en voelen ons daar nog steeds het prettigst in. We hebben een inmiddels aangeboren behoefte om ons verbonden te voelen met de natuur." Aldus Sjerp…Contact met de natuur vermindert stress, of tuinieren vermindert acute stress, dat kun je meten aan de concentratie stresshormooon cortisol in het speeksel. Datzelfde onderzoek laat zien dat tuinierende ouderen fysiek sterker zijn en helderder van geest, minder snel dement of depressief worden en zelfs zich minder eenzaam voelen.

Zo mogen we ook het bekende onderzoek dat in de jaren ’80 is uitgevoerd niet vergeten over het positieve effect van planten op het welbevinden en dus de gezondheid van de mens. Een ziekenhuisomgeving levert spanning op. Natuur, of desnoods een plant wijkt heel erg af van die stressvolle omgeving en dat kan dan heel ontspannend werken.

Een meer recente studie bewijst dat hoe meer planten mensen achter hun bureau zien, hoe minder dagen per jaar ze zich ziek melden.

Mindful

Al met al genoeg bewijs of redenen om te genieten van de natuur. Dit kan uiteraard op consumptieve wijze, fietsend, wandelend of zittend, maar kan ook op productieve wijze. Wanneer we tuinieren maken we echt contact met de aarde en de planten. Wanneer je dit met volle aandacht doet en ziet wat er om je heen gebeurt, of hoort, wat voel je aan je vingertoppen, en probeert te vergeten wat je morgen moet doen of gisteren hebt gedaan, dan ben je "mindful" bezig, de ultieme manier om te ontspannen.