Meditatie

Mediteren kan je al zittend op een kussentje of liggend op de yogamat, maar ook wanneer je simpele bezigheden verricht. Het draait om het aandacht geven aan wat je doet.

In de tuin van Dorth proberen we met aandacht te leven. Door het opzoeken van stilte en aandacht aan jezelf te schenken in jouw directe omgeving reduceer je de prikkels, en kan je intens ontspannen.

Veel mensen hebben zonder dat ze het echt in de gaten hebben een overbelast systeem. Zo’n overbelast systeem slurpt het laatste restje energie uit je en zorgt voor allerlei lichamelijke klachten. Ontspanning is een absolute voorwaarde om in balans te zijn en goed in het leven te staan. Ontspanning betekent echter niet 'niets doen'. Soms is het makkelijker om "uit het hoofd te gaan" door "met je handen te werken..."

Door de bewustwording van de eigen ademhaling zet je een eerste stap naar bewustzijn van het leven in je zelf, want de ademhaling is als het ware de polsslag van het leven. Door aandacht op de ademhaling te richten word je bewustzijn uit zijn verstrooidheid in de buitenwereld teruggehaald en op je eigen kern gericht. Daardoor pas wordt een optimale aandacht, een alertheid voor het hier en nu mogelijk die het ons toestaat om kalm en sereen tegenover het leven te staan.